В Люксембурзі відкрилась українська бібліотека

Марія Колесник

В червні в Люксембурзі відкрилась українська бібліотека. В маленькій європейській країні, за 2000 тис. км від дому наразі будь хто з українців може взяти до рук паперові книжки рідною мовою! Як на мене – це дуже знакова подія.

Заради об’єктивності скажу, що насправді бібліотека працює вже два місяці, а 15 червня відбулось її урочисте відкриття. 🙂 Не секрет, що література є значною частиною будь-якої культури і українська не є винятком. Тому цілком природньо, що ми, українці, де б не були, куди не закинула нас доля, не можемо жити без читання.

Ідею створення української бібліотеки в Люксембурзі наша асоціація українців Люксембургу LUkraine asbl плекала давно, але саме війна Росії проти України стала останнім поштовхом для її реалізації. Саме трагічні події, які спричинили значний потік біженців з України, стали вирішальними для прийняття такого значного та необхідного всім нам рішення.

Сьогодні Україна переживає складні часи. Перебуваючи далеко від дому, всі ми відчуваємо себе ізольованими від свого коріння, від нашої культури, тому для українських біженців відкриття української бібліотеки стало ковтком свіжого повітря, яке пахне родинним затишком, миром та батьківською хатою.

Зрозуміло, що будь-яка найкраща ідея не може бути реалізована без прихильників та людей, які вкладатимуть в неї свою енергію та ентузіазм. Українцям Люксембургу пощастило, оскільки кількість охочих підтримати нашу бібліотеку виявилась дійсно великою і різноманітною.

Для початку, місто Люксембург безкоштовно надало українській громаді приміщення. Це був перший і найважливіший крок на старті. Далі більше – перші 50 книжок ми отримали від українців, які живуть у Люксембурзі. Приємною несподіванкою став той факт, коли президент нашої асоціації Микола Жаров після супроводу чергового вантажу гуманітарної допомоги до України, повернувся з майже 300 примірниками видань українських авторів, подарованих нашій бібліотеці містом Львовом.

Окремої подяки заслуговує Міністерство освіти, дітей та молоді Люксембургу, яке ініціювало процес пошуку фінансової підтримки та забезпечення обладнанням для потреб нашої бібліотеки. Під постійним наглядом пана Pierre Reding, Першого радника уряду та голови Генерального директорату з інтеграції та шаленої підтримки пані Angelique Quintus, Service de la scolarisation des enfant etrangers наша мрія поступово втілювалась в життя.

Ну й на останок не можу обійти увагою чисельних спонсорів: BIL, ROOM Sarl, Ziffer Group, RuHelp, український фонд Бібліотечна Країна, Institute Français Luxembourg, італійську бібліотеку та інші небайдужі компанії та приватні особи. Саме завдяки їх допомозі ми змогли в такі стислі строки оснастити бібліотеку меблями, книгами та настільними іграми, перетворивши її не лише на книжковий світ, а на територію, де українці можуть зустрічатися, спілкуватися та творити в комфортній і теплій атмосфері.

Отже, дорогі українці, які наразі мешкають в Люксембурзі, запрошую всіх вас до нашої бібліотеки по буднях з 12:00 до 19:00 за адресою: 276 Rollingergrund, L-2441, Luxembourg.

Для тих, хто має змогу та бажання допомогти нам книжками, є електронна адреса для листування.

Пишіть нам на e-mail: library@ukrainians.lu – ми будемо раді вашій увазі та підтримці.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

livelibrary.ukraine@gmail.com

© 2022 Created with uabook.eu